Σταυρούπολη – Κάτω Καρυόφυτο Posted Απρίλιος 10, 2019 by monopati

0

Walking Distance11,6 χλμ. Distance Time4 ώρες 25′

 

Βαθμός δυσκολίας:  διαδρομή μέτριας δυσκολίας (2/4)

Ελάχιστο υψόμετρο = 91 μ. / Μέγιστο υψόμετρο = 581 μ.

Κατά 79% η διαδρομή ακολουθεί χωμάτινο μονοπάτι

Το τμήμα από τη Σταυρούπολη στο Κάτω Καρυόφυτο είναι το σκέλος-κλειδί για τη διασύνδεση της συνολικής διαδρομής. Ξεκινώντας από τη Σταυρούπολη, προσεγγίζουμε το ρέμα Καστανίτη από δρομάκια. Από εδώ, η διαδρομή ακολουθεί το παλιό, διανοιγμένο και κατά τόπους χτιστό μονοπάτι που από τη θέση Μάϊκα ανηφορίζει ομαλά παράλληλα με το ρέμα του Καστανίτη.

Το μονοπάτι ελίσσεται σε δευτερεύουσες ρεματιές και τελικά τέμνει στον άξονα της ρεματιάς. Η κοίτη είναι ομαλή και σταθερή και δεν έχει νερό παρά κατά τη διάρκεια σημαντικών βροχοπτώσεων. Ακολουθούμε την κοίτη για λίγες εκατοντάδες μέτρα, και την αφήνουμε για να ανεβούμε σχετικά απότομη πλαγιά, που οδηγεί σε χωματόδρομο, όπου και ποτίστρα.

Από την ποτίστρα ακολουθούμε χωματόδρομο και μονοπάτι. παρακάμπτουμε μεγάλο σταύλο και συνεχίζουμε σε καλό μονοπάτι που οδηγεί στη ράχη Ξανθός και από εκεί σε ώμο με κιόσκι θέας, δυτικά του Καλού Νερού.
Περιτρέχουμε τα ερείπια του Καλού Νερού από τον χαμηλότερο δρόμο, περνώντας από ωραία κρήνη, και παίνουμε στο καλό μονοπάτι προς το Κάτω Καρυόφυτο. Με εναλλαγές δρόμων και μονοπατιών φτάνουμε στην άκρη του χωριού και συντομεύουμε την τελευταία καμπύλη από καλντερίμι που αξιοποιεί την ωραία μονότοξη γέφυρα του Αγίου Ιωάννη. Φτάνουμε στο οδικό κέντρο του Κάτω Καρυόφυτου. Σε μικρή απόσταση είναι το Άνω Καρυόφυτο,
το οποίο καταστράφηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαμονή & εστίαση
Στην Σταυρούπολη υπάρχουν ξενώνες και εστιατόρια / ταβέρνες / καφέ.

Στο Κάτω Καρυόφυτο ΔΕΝ υπάρχουν ξενώνες και εστιατόρια/ταβέρνες/καφέ. Οι περιπατητές πρέπει να μεταβούν στο κοντινό (περίπου 1300 μ.) Άνω Καρυόφυτο όπου υπάρχουν ταβέρνες και καφέ και να συνεννοηθούν με τον ξενώνα της επιλογής τους ώστε να μεταφερθούν οδικώς στο Κάτω Καρυόφυτο.

Αφήστε ένα σχόλιο