Κάτω Καρυόφυτο – Λειβαδίτης Posted Απρίλιος 10, 2019 by monopati

0

Walking Distance9,5 χλμ. Distance Time4 ώρες 30′

[1,4 χλμ και 1 ώρα αφορούν την παράκαμψη προς τον καταρράκτη του Λειβαδίτη]

Βαθμός δυσκολίας:  εύκολη διαδρομή (1/4)

Ελάχιστο υψόμετρο = 502 μ. / Μέγιστο υψόμετρο = 1276 μ.

Κατά 70% η διαδρομή ακολουθεί χωμάτινο μονοπάτι

Το σκέλος Κάτω Καρυόφυτο – Λειβαδίτης ακολουθεί κυρίως την όδευση του παλιού μονοπατιού ανάμεσα στα δύο χωριά. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι δασωμένο, με βελανιδιές στην χαμηλότερη ζώνη και μαυρόπευκα στην ανώτερη. Φτεριάδες και φρύγανα απλώνονται στις πιο γυμνές πλαγιές. Το πρώτο ήμισυ της πορείας έχει ωραία θέα προς τη λεκάνη του Νέστου και τις κορυφές της Ροδόπης, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει ο Αμπάρ-Καγιάς. Στις οροσειρές αυτές και στην κοιλάδα του Νέστου, ζούσε ο μυθικός Ορφέας με την Ευρυδίκη, έπαιζε την λύρα του και εμπνεύστηκε τα «Ορφικά» και τα «Λιθικά».

Η διαδρομή ξεκινά από το οδικό κέντρο του Κάτω Καρυόφυτου και με δρομάκια κινείται προς την κατεύθυνση της πηγής Κεράσι. Αφήνουμε το χωματόδρομο για να πιάσουμε τον άξονα ράχης, στην αρχή σε γυμνό πεδίο, αλλά σταδιακά μπαίνοντας σε δάσος μαυρόπευκων. Το μονοπάτι κερδίζει ύψος με μικρούς ελιγμούς, περνά δίπλα από την πηγή Κρανιά. και μας οδηγεί σε ώμο με ωραία θέα, όπου βρίσκεται μεγάλο ξύλινο κιόσκι.
Διατρέχουμε ομαλή λεκάνη με καλό κτηνοτροφικό μονοπάτι, που ακολουθεί προς τα κατάντη τον άξονα ρεματιάς με μόνιμη ροή. Περνάμε διαδοχικά λιβάδια, μέχρι τη συμβολή δύο ρεματιών. Ακολουθούμε ανάντη τη δεύτερη ρεματιά, περνάμε από ποτίστρα και συνεχίζουμε σε ανοιχτό τοπίο με σποραδικές συστάδες μαυρόπευκων και χαμηλούς θάμνους. Φτάνουμε σε δίδυμες ποτίστρες και καταλήγουμε σε χωματόδρομο.
Από εδώ ανηφορίζουμε σε μικρό διάσελο και κατεβαίνουμε στη λεκάνη του Λειβαδίτη. Με ένα συνδυασμό από μονοπάτια, δρομάκια και δρόμους φτάνουμε στο καταφύγιο του ΕΟΣ Ξάνθης.

Διαμονή & εστίαση

Στο Κάτω Καρυόφυτο ΔΕΝ υπάρχουν ξενώνες και εστιατόρια/ταβέρνες/καφέ.

Στον Λειβαδίτη ΔΕΝ υπάρχουν ξενώνες. Εποχιακά, λειτουργεί μία ταβέρνα. Διανυκτέρευση μπορεί
να γίνει στο Καταφύγιο ΕΟΣ Ξάνθης, μετά από σχετική συνεννόηση. Διαφορετικά, οι περιπατητές πρέπει να μεταβούν στο Άνω Καρυόφυτο και να συνεννοηθούν με τον ξενώνα ώστε να μεταφερθούν οδικώς στον Λειβαδίτη.

Αφήστε ένα σχόλιο