0

Διαβάστε το εξαιρετικό αφιέρωμα της Ε. Αλαβάνου για τα εγκαίνια των Μονοπατιών Πολιτισμού στην Αίγινα, στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, 6/12/2015.

“Πεζοπορώντας ανάμεσα στις αρχαίες ελιές”
Μια ηλιόλουστη Κυριακή του Νοέμβρη παίρνουμε το καράβι και ταξιδεύουμε μέχρι τη γειτονική Αίγινα, για να πεζοπορήσουμε στα μονοπάτια της και να κατασκηνώσουμε στον αιωνόβιο ελαιώνα της, παρακολουθώντας μια παράσταση παραδοσιακής μουσικής από την τοπική Εστουδιαντίνα.

Μετράω γύρω στα 17 άτομα. Κάθονται κυκλικά, ο ένας δίπλα στον άλλο, με σαντούρι, μπουζούκια, βιολιά, ακορντεόν, λαούτο, λύρα και παίζουν. Ηλικιακά η ομάδα έχει από κορίτσια και αμούστακα αγόρια μέχρι ώριμους άντρες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένας γκριζομάλλης, με πολύ μακριά μαλλιά, ο κ. Alexander Spitzing, ένας Γερμανός μουσικός που είναι διευθυντής ορχήστρας της Εστουδιαντίνας της Αίγινας.

Περίεργη μείξη. Ενας Γερμανός φιλέλληνας, Αιγινήτης κατ’ επιλογή, ηγείται μιας παραδοσιακής μικρασιάτικης ορχήστρας του 19ου αιώνα σε ένα μικρό νησί του Σαρωνικού. Κι όμως για τα δεδομένα της Αίγινας, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, αυτό είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο, καθώς… το ίδιο το νησί είναι περίεργο. Πίσω απ’ τα αρχοντικά του, μέσα στους ελαιώνες του, κρύβει πάρα πολλούς ξένους, που έχουν παρατήσει τις πατρίδες τους κι έχουν στήσει εδώ τις ζωές τους, φέρνοντας μαζί την κουλτούρα και τις αντιλήψεις τους, που αναμειγνύονται με τις εγχώριες και δημιουργούν ένα αποτέλεσμα πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Εκκίνηση από Παχειά Ράχη
Πολλούς από αυτούς έχουμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε μια Κυριακή του Νοέμβρη που πεζοπορούμε από την Παχειά Ράχη ως τον Μαραθώνα, προσκαλεσμένοι της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας, τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας και τον Ελληνικό Ποδηλατικό Ορειβατικό Σύλλογο Αίγινας «Ανάβαση», και με χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, υλοποιούν το πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού στο νησί.

Πώς μεταφράζεται αυτό στην πράξη; Σε δεκάδες Αιγινήτες, Αθηναίους, γερμανοτραφείς και γαλλοτραφείς που όλοι μαζί πεζοπορούμε και γλεντούμε, παρέα με τους μουσικούς της Εστουδιαντίνας, που δίνουν ρεσιτάλ, φυτεύοντας παραδοσιακούς ήχους στην αιγινήτικη ύπαιθρο.

Αρχαίος Ελαιώνας
Στον Ελαιώνα έγινε το μεγάλο γλέντι των εγκαινίων των μονοπατιών, στο οποίο κυριάρχησαν η μουσική και τα κεράσματα – το τυρί, οι ελιές, τα παξιμάδια. Ο Ελαιώνας βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της Αίγινας, ανάμεσα στην Παχειά Ράχη και στο Σφεντούρι, και αποτελείται από υπεραιωνόβιες ελιές με κορμούς-ξυλόγλυπτα.

Αίγινα η γειτονική
Το λιμάνι της Αίγινας, όπως φαίνεται από το καράβι. Η Αίγινα αποτελεί καλό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, καθώς βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Τα τοπία της με τις ελιές και τις αναβαθμίδες εντυπωσιάζουν – έχουν κάτι από Κυκλάδες και κάτι από Κρήτη. Εκτός από την Αίγινα, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει ασχοληθεί με την ανάδειξη μονοπατιών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τον Μαραθώνα και την Πάτμο μέχρι την Αρκαδία (περισσότερα στο www.monopatia politismou.gr).

Διαδρομές για όλους
Οι διαδρομές που εντάσσονται στα αιγινήτικα Μονοπάτια Πολιτισμού είναι εννιά και ποικίλλουν τόσο σε απόσταση/χρόνο πεζοπορίας όσο και σε βαθμό δυσκολίας. Υπάρχουν εύκολες διαδρομές όπως είναι η 2 (Σφεντούρι-«Σουβάλα» Αχλάδα-Ελαιώνας) που διατρέχει μια απόσταση 3 χλμ. και διαρκεί μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά (αν την ακολουθήσετε θα δείτε, μεταξύ άλλων, τα Δρακόσπιτα), αλλά και πιο απαιτητικές όπως είναι η 1 (Γύρος Ελλάνιου Ορους) που διαρκεί 6 ώρες και καλύπτει μια απόσταση 8,8 χλμ. (αν την επιλέξετε θα δείτε τις σουβάλες που χρησιμεύουν για τη συλλογή νερού, τον Προφήτη Ηλία, αλλά και την εκκλησία των Ταξιαρχών).

Δεξιοτέχνες κάθε ηλικίας
Στο γλέντι του Ελαιώνα, κόσμος πηγαινοέρχεται, παρακολουθεί και χειροκροτεί τα μέλη της Εστουδιαντίνας, όπως είναι αυτή η μικρή δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Η Εστουδιαντίνα της Αίγινας (μια ορχήστρα με σαντούρι, μπουζούκια, βιολιά, ακορντεόν, λαούτο, λύρα, μπαγλαμά, τσέλο, ποντιακή λύρα, κιθάρα, ούτι, μαντολίνο!) είναι ανοιχτή, όπως μας λέει ο κ. Alexander Spitzing, να συνεργαστεί και με άλλα μουσικά σχήματα που δεν βρίσκονται απαραίτητα στο νησί (όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του: 6977 972985, aspitzing@gmail.com).

Βαθμός δυσκολίας «μέτριος»
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε όταν επισκεφτήκαμε την Αίγινα ήταν η 3 (Αρχαίος Ελαιώνας/5,8 χλμ./3 ώρες), μια πορεία σχετικά εύκολη, παρότι σε κάποια σημεία δυσκόλευε (ίσως γι’ αυτό κι ο μικρός να ανέβηκε στους πατρικούς ώμους). Ιδιαίτερη μνεία όσον αφορά την αποκατάσταση των μονοπατιών στο νησί, πάντως, αξίζει να γίνει στον κ. Henri-Paul Coulon, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας – έναν αεικίνητο Γάλλο που βιοπορίζεται από τις φιστικιές και ανήκει κι αυτός στους ανθρώπους που προσφέρουν στο νησί την ενέργειά τους, προκειμένου να το κάνουν καλύτερο, πιο εκσυγχρονισμένο και εξωστρεφές.

Ελευθερία Αλαβάνου
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαρρής

http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23514&subid=2&pubid=64299624

Αφήστε ένα σχόλιο