0

Ένα εκτενές αφιέρωμα στα Μονοπάτια Πολιτισμού στον Μαραθώνα και τη συνεχή δράση της ΕΛΛΕΤ στην περιοχή! “Το πευκοδάσος του Σχινιά, το φαράγγι της Οινόης με τα ρωμαϊκά λουτρά, αλλά και το πιστό αντίγραφο του θησαυροφυλακίου των Δελφών αποτελούν μερικά μόνο από τα πολύτιμα πετράδια της περιοχής του Μαραθώνα”.

Αν και πολλά χρόνια κάτοικος λεκανοπεδίου Αττικής (από τα φοιτητικά μου χρόνια), δεν είχα επισκεφθεί τον Μαραθώνα μέχρι να συνεργαστώ με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και να συμμετάσχω ως διαχειρίστρια στο πρόγραμμά της «Μονοπάτια Πολιτισμού» – ένα πρόγραμμα επιλογής, σηματοδότησης και προώθησης περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Ο Μαραθώνας είναι για εμένα –αλλά και για πολλούς άλλους απ’ ό,τι ανακάλυψα– το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Αττικής! Περιβάλλον και βιοποικιλότητα, πλούσια ιστορία και ένα διεθνές αθλητικό brand name συνθέτουν έναν μοναδικό συνδυασμό που δεν έχει ακόμα την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει…

Στον Μαραθώνα μην παραλείψετε να περπατήσετε: Στο σπάνιο δάσος της Κουκουναριάς στον Σχινιά, ένα από τα τρία σ’ όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν εύκολο και όμορφο περίπατο για μικρούς και μεγάλους. Θερμή παράκληση: μην παρκάρετε το αυτοκίνητό σας στις αμμοθίνες! Καταστρέφοντας τις αμμοθίνες, αλλοιώνουμε το μοναδικό τοπίο και απειλούμε με εξαφάνιση το κρινάκι της θάλασσας!

Στο φαράγγι της Οινόης. Στο ξεκίνημα του μονοπατιού θα δείτε τον πύργο της Οινόης (12ου αιώνα), τα ρωμαϊκά λουτρά, το ιερό του Πυθίου Απόλλωνος, το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, τον αρχαίο λιθόστρωτο δρόμο προς το Σπήλαιο του Πανός, τα αρχαία λατομεία. Το φαράγγι της Οινόης με τα ρυάκια και τα πλατάνια του θα σας οδηγήσει στο φράγμα της λίμνης του Μαραθώνα και το πιστό αντίγραφο του θησαυροφυλακίου των Δελφών.

Τέλος, στον υγρότοπο. Θα δείτε το ποταμάκι προς τη Μακαρία Πηγή, τα ίχνη του πρωτοελλαδικού οικισμού, τη χλωρίδα (υδρόβια βλάστηση) και την πλούσια πανίδα (πτηνά, αμφίβια) του υγροτόπου. Ο Μαραθώνας, δίπλα στην Αθήνα, με ένα δίκτυο 5 πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών προσφέρει μια πολύτιμη ανάσα επαφής με τη φύση και την Ιστορία, σε κάθε εποχή…

Ανάγκη προστασίας

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει πλούσια και συνεχή δράση για την προστασία και την αναβάθμιση του Μαραθώνα, ενός τοπίου με μοναδική διεθνή ιστορική σημασία. Την περίοδο 2000-2003 έδωσε αγώνα για να ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή, δράση που οδήγησε στη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα (ΦΟΔΕΠΑΣΜ).

Το 2013, σε συνεργασία με την Europa Nostra, και με την ευκαιρία της τελετής απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς, διοργάνωσε στο Ηρώδειο μια βραδιά με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τη β’ φάση αναστήλωσης του Πύργου της Οινόης, που κινδύνευε με κατάρρευση.

Τον Μάρτιο 2014, με πρωτοβουλία και επιμέλεια της ιδρύτριάς της κ. Λυδίας Καρρά, που έχει δείξει επί σειρά ετών σταθερό ενδιαφέρον για την περιοχή, διοργάνωσε, υπό την αιγίδα της UNESCO και με τη συνεργασία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην UNESCO, την έκθεση «MARATHON: Cultural Landscape / MARATHON: Paysage Culturel» στο Παρίσι, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNESCO. Ηταν ουσιαστικά η πρώτη διεθνής προβολή του Μαραθώνα ως πολιτιστικού συνόλου με βάση την περιβαλλοντική, ιστορική, πολιτισμική και αθλητική του σημασία, καθώς και την ανθρώπινη δημιουργία σήμερα.

Σήμερα, η ΕΛΛΕΤ συνεργάζεται στενά με την Περιφέρεια, τον Δήμο και τον ΦΟΔΕΠΑΣΜ για την προστασία και την προώθηση του Μαραθώνα, επιδιώκοντας τη σύνδεση του διεθνούς ονόματος του Μαραθώνα με τον ιστορικό τόπο και υπενθυμίζοντας την άρρηκτη σχέση του Μαραθωνίου δρόμου με τον τόπο καταγωγής του. Ο Μαραθώνας μπορεί να αποτελέσει προορισμό που ικανοποιεί τον περιπατητικό, φυσιολατρικό, ιστορικό, αθλητικό τουρισμό. Τίθενται έτσι οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη με άξονα τον σεβασμό προς το μοναδικό φυσικό του περιβάλλον και την Ιστορία του και ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου και τους κατοίκους.

ETHNOS_ToKalyteraKrymmenoMystiko_31_05_2015A

Αφήστε ένα σχόλιο