Το πρόγραμμα

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ένα πρόγραμμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Μονοπάτια διαμορφώθηκαν με μόχθο και καλαισθησία από τους προγόνους μας, μέσα στους αιώνες σε ολόκληρη τη χώρα. Ένωναν πόλεις και χωριά μεταφέροντας πλούτο και πολιτισμό. Με την πάροδο του χρόνου όμως, πολλά μονοπάτια εγκαταλείφθηκαν, καλύφθηκαν από βλάστηση ή ασφαλτοστρώθηκαν ως εύκολη λύση για τη δημιουργία οδικών δικτύων.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού – που αγωνίζεται από το 1972 για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς – στοχεύει να δώσει νέα ζωή σε αρκετά μονοπάτια φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, με το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού».

Σε συνεργασία με τον Δήμο της κάθε περιοχής και με τη συμμετοχή των τοπικών σχολείων, τοπικών πολιτιστικών φορέων και πολιτών, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού υλοποιεί το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού».  Με την επιλογή μιας σειράς διαδρομών, τη μελετημένη σηματοδότηση και επικοινωνία τους, ξανακάνουμε τα μονοπάτια προσβάσιμα και ελκυστικά, τονώνοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης – τον περιπατητικό τουρισμό – και προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τοπικά προϊόντα και τις ομορφιές της χώρας με τρόπο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Θ. Ρακιντζή, για τις πολύτιμες νομικές συμβουλές του.

3 Σχόλια

 • Ξένια May 18, 2013 at 7:16 am

  Ωραία δράση, από αυτές που λείπουν κι όταν τις ανακαλύπτεις νιώθεις ότι βρήκες θησαυρό αλλά ΄θα ήταν καλό να δημοσιεύςσετυε κι έναν χάρτη για κάθε μονοπάτι πολιτισμού και να αναφέρετε συγκεκριμένες πληροφορίες όπως διάρκεια διαδρομής και δυσκολία της γιατί ψάχνω διαδρομές που να μπορώ να κάνω παρέα με τα μικρά παιδιά μου.

  Reply

 • Μάχη November 11, 2015 at 3:07 pm

  Συγχαρητήρια! Με τόσες φυσικές και πολιτισμικές ομορφιές στην Ελλάδα, έλειπε κάτι τέτοιο. Επιτέλους να δούμε τη χώρα μας και πέρα από τις ασφάλτους!

  Reply

 • Πασχαλης October 23, 2016 at 2:27 pm

  Σαν πρωην ορειβατης υπαρχει η αναλογη γνωση & ευαισθησια για τα μονοπατια.
  Αυτο που κανετε ειναι εκπληκτικο & συγχαρητηρια.Σχετικα με τα μονοπατια
  στη Σικινο εχω περπατησει τα περισσοτερα, ειναι εκπληκτικος τοπος.
  Το μονο ασχημο ηταν ο σκουπιδοτοπος εξω απο τη χωρα (ΚΑΣΤΡΟ)
  σε συνδιασμο με τον αερα που ειχε δεν ειταν οτι καλλιτερο, αυτα βεβαια για το 2008.ελπιζω
  & ευχομαι οτι θα εχει αλλαξη αυτη η κατασταση.Ισως καποια στιγμη να μπορεσω να βοηθησω
  εθελοντικα σε καποια ενεργεια της εταιρειας.
  Καλη δυναμη.Σας ευχαριστω.

  Reply

Αφήστε ένα σχόλιο