Κρωμνικό – Σταυρούπολη Posted Απρίλιος 10, 2019 by monopati

0

Walking Distance10,7 χλμ. Distance Time4 ώρες 32′

 

Βαθμός δυσκολίας:  εύκολη διαδρομή (1/4)

 

Ελάχιστο υψόμετρο = 21 μ. / Μέγιστο υψόμετρο = 510 μ.

Κατά 60% η διαδρομή ακολουθεί καλντερίμι ή σαφές μονοπάτι

Μια σύντομη διαδρομή που υιοθετεί τμήματα παλιών ιστορικών μονοπατιών, όσο έχουν περισωθεί από την ανάπτυξη του νεώτερου αγροτικού οδικού δικτύου. Ξεκινάμε από τον εγκατελελειμμένο οικισμό του Κρωμνικού και ακολουθούμε καλογραμμένο κατηφορικό μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος μικτών φυλλοβόλων.

Σύντομα το μονοπάτι μετατρέπεται σε πέτρινο καλντερίμι και συναντά τον κεντρικό ασφαλτόδρομο Γαλάνης – Κομνηνών. Από εδώ, η διαδρομή ακολουθεί τον κατηφορικό χωματόδρομο, παρακάμπτοντας τα Κομνηνά, μέσα σε αγροτικό τοπίο. Μετά το τέλος του χωριού, ένα μικρό κομμάτι της διαδρομής πατάει πάνω σε παλιό λιθόστρωτο δρόμο μέσα στο δάσος.

Στη συνέχεια, η διαδρομή, χρησιμοποιώντας αγροτικούς χωματόδρομους, φτάνει στο μοναστήρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, νοτιοδυτικά των Κομνηνών. Το Μοναστήρι κτίσθηκε το 1947 στα χαλάσματα ενός παλιού ναού που τον ονειρεύτηκαν δύο γυναίκες των Κομνηνών και είχε κτισθεί την εποχή του Ιουστινιανού στη μνήμη της Αγίας Μαρίνας, μαζί με το «Φρούριο Καλαί» που βρίσκεται στο κοντινό ύψωμα. Πέντε αιώνες μετά οι Οθωμανοί έβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν το Μοναστήρι.

Στρίβοντας δυτικά, είναι η Σιδηροδρομική στάση των Κομνηνών, όπου τον Μάϊο του 1959 οι κάτοικοι ακινητοποίησαν για πολλές ώρες το Οριεντ Εξπρές (πρωτοφανές γεγονός!), επειδή έμειναν απούλητα τα καπνά τους. Μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα, ο οδοιπόρος φτάνει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, (τον Βάλτο), στις όχθες του Νέστου, τον οποίο ακολουθεί παράλληλα σε χωματόδρομους και μονοπάτι έως την οδική γέφυρα και ακολουθεί τον δρόμο που οδηγεί στην κεντρική πλατεία
της Σταυρούπολης.

Διαμονή & εστίαση

Στην Σταυρούπολη και τα Κομνηνά υπάρχουν ξενώνες και εστιατόρια/ταβέρνες/καφέ.

Αφήστε ένα σχόλιο